Zondag is de pilot van start gegaan die het Zundertse platteland zijn vitaliteit moet teruggeven. Wie dit alles gaat betalen blijft echter nog de vraag. Dat er iets moet gebeuren om de agrarische leegloop in Zundert tegen te gaan mag duidelijk zijn, melden de deelnemers aan de pilot.
Wanneer de huidige trend zich voortzet zal een derde van al het buitengebied in 2030 geen bestemming meer hebben en alleen voor criminelen nog interessant zijn. ,,Zundert is koploper op het gebied van agrarische leegstand”, weet ook gedeputeerde van Ruimte en Financiën Erik van Merrienboer.
Verkokerd
Volgens hem moeten niet langer de regels leidend zijn, maar de wensen van de bewoners en gebruikers in het buitengebied zelf. Volgens Merrienboer is regelgeving voor deze plekken momenteel nog te verkokerd en te gefaseerd.
Wethouder Patrick Kok (ruimtelijke ordening) hoopt dat de pilot vooral een hoop initiatieven losmaakt bij de bedrijven en inwoners zelf. Volgens Kok loopt er hiervoor genoeg creatief en ondernemend talent rond binnen de gemeente. ,,Zundert staat bekend om zijn gemeenschapszin en ondernemerschap, het corso is daar een goed voorbeeld van.”
Als illustratie van zo’n initiatief wijst de wethouder naar een boerderij aan de Achtmaalseweg die onlangs de Brood en Spelen-prijs won. Op het erf zijn seniorenwoningen aanwezig, maar ook een moestuin met vergeten groentes waar mensen met een beperking in kunnen schoffelen. Een schuur voor workshops of dagjesmensen die wel een kopje koffie lusten maakt de boerderij helemaal multifunctioneel.
Klimaatverandering
Naast meer nijverheid wordt ook nadrukkelijk ingezet op maatregelen die te maken hebben met klimaatverandering. Zo moeten sloten en rivieren in het gebied verbreed worden om extreme droogte en neerslag in de toekomst beter op te vangen.
,,Zundert ligt op droge zandgrond. Als het water hier op is, dan is het ook echt op”, vertelt Bestuurslid Hans Peters Verroen van de Brabantse Delta. Aangezien alle agrarische bedrijven afhankelijk zijn van toegang tot water is de urgentie op dit punt hoog.
Dit artikel is geschreven door Freek de Swart en verscheen op 3 september 2018 in de krant BNDeStem.