Ook Breda aan de slag voor een Vitaal Buitengebied

Steeds meer boeren denken erover om met de agrarische activiteiten te stoppen. En dat terwijl de leegstand van oude stallen loodsen in het buitengebied al groot is. Ook in Breda.

Steeds meer boeren denken erover om met de agrarische activiteiten te stoppen. Het Planbureau voor de Leefomgeving meldt dat het de komende jaren om duizenden boerenbedrijven gaat. En dat terwijl de leegstand van oude stallen loodsen in het buitengebied al groot is. Het zorgt voor verloedering en het trekt drugscriminelen aan.

Zundert heeft al drie jaar ervaring met een ruimer beleid. ,,Dat is een succes”, zegt wethouder Patrick Kok. “Er zijn 250 initiatieven opgestart. De regelgeving was verkokerd. We hebben de betrokkenen een plan laten maken en daarbij is een enorme energie vrijgekomen. Een mooi voorbeeld is een boomkweker die zijn bedrijf heeft verplaatst en daardoor kon uitbreiden. Ondertussen wordt op zijn oude terrein een natuurgebied aangelegd.” Volgens Kok is het vooral zaak om als gemeente de ondernemer bij te staan in ‘de wirwar van regeltjes’.

De gemeente Breda is druk bezig om een speciaal loket in te richten voor boerenbedrijven op zoek naar alternatieven. Het streven is om in het eerste kwartaal van 2022 te starten.”

Lees hier het artikel uit BN De Stem, d.d. 7 december 2021.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen