Landschapstriennale 2021 en het beeklandschap (video)

Tijdens het landschapsfestival Landschapstriennale 2021 bespraken we hoe de ideale balans tussen stad en platteland eruitziet. Hoe kunnen we groen, water en natuur als uitgangspunt bij stedelijke ontwikkelingen nemen? Wat is daar eigenlijk voor nodig?

Daarover waren bij het festival interessante gesprekken en werden ideeën en ervaringen uitgewisseld. Het lab Groenstad startte met een masterclass door Adriaan Geuze en de gesprekken werden geleid door Marianne Thieme.

De aanwezige beekdalen in het besproken gebied vormen de schakel voor het navigeren tussen stad en buitengebied. Denken over het landschap van Brabant, dat gebeurt al een tijdje. Ook bedrijven en inwoners willen heel graag meepraten. Dat blijkt uit de aftermovie van de Landschapstriennale.

 

De beken spelen voor het landschap een bepalende rol, onderstreept Waterschap Brabantse Delta. Zij maakten een mooie video van de Aa of Weerijs, onderdeel van de pilot Vitaal Buitengebied.

“De beken bepalen het beeld van ons Brabantse landschap. Ook zijn ze belangrijk voor de watervoorziening en spelen ze een cruciale rol in de ontwikkeling van Brabant. Aan die ontwikkeling werken veel partijen mee. Kijk hoe letterlijk én figuurlijk ‘verbeelding’ kan bijdragen aan het gebiedsproces in #Zundert.

Bij de pilot Vitaal Buitengebied Zundert deelden deelnemers hun gedachten over het gebied rond de Aa of Weerijs met kunstenares Liesbeth Verhoeven. Zij maakte tekeningen van die verhalen. Een bijzondere manier van samenwerken, waarbij we bewust werden van elkaars behoeften en standpunten.”