Interview met aardbeienkweker Mark van Aert

Ook Aardbeienkwekerij Van Aert diende een plan in voor een Vitaal Buitengebied. De maatregelen richten zich op het verminderen van waterverbruik en het vasthouden van regenwater om het grondwater aan te vullen. Onder andere door peilgestuurde drainage en het biologisch zuiveren van huishoudelijk afvalwater van de huisvesting van arbeidsmigranten. We gingen in gesprek met Mark van Aert. 

 

“Ik heb al jaren een aardbeienbedrijf in het buitengebied van Zundert. Door de ligging tegen natuurgebieden is het vrijwel onmogelijk om uit te breiden met permanente teeltonder-steunende voorzieningen op mijn bedrijf. De markt vraagt echter om aardbeien die zijn geteeld onder beschermende voorzieningen zodat felle zon en regen geen invloed hebben op de aardbeien, waardoor ze een stuk langer houdbaar zijn. De laatste jaren is er een enorm prijsverschil tussen de aardbeien die geteeld zijn in de vollegrond en aardbeien die geteeld zijn onder beschermende voorzieningen. Ik heb met de gemeente overlegd hoe ik toch zou kunnen afwijken van het bestemmingsplan om alsnog permanente teeltondersteunende voorzieningen aan te mogen leggen. Daarop heeft de gemeente me uitgenodigd een plan in te dienen waaruit een duidelijke meerwaarde voor het gebied naar voren komt als ik alsnog teeltonderteunende voorzieningen ga aanleggen. Ik heb ervoor gekozen om de meerwaarde voor het gebied te zoeken in water. Water is één van de belangrijkste productiefactoren voor ons en we hebben de laatste jaren al veel geïnvesteerd op het gebied van waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit.

Mark van Aert

Ik heb samen met mijn adviseur een plan gemaakt waaruit blijkt welke maatregelen ik nu neem en welke in de toekomst om mijn waterverbruik te verminderen en hoe ik het regenwater in het gebied kan vasthouden om het grondwater aan te vullen, met o.a. peilgestuurde drainage, opvangen van regenwater en het zuiveren op een biologische manier van het huishoudelijk afvalwater van mijn huisvesting van de arbeidsmigranten. Het waterschap heeft meegekeken in het plan.

Inmiddels is het plan met instemming van alle partijen uitgevoerd. Nu ik al enkele jaren permanente teeltondersteunende voorzieningen heb geplaatst, heb ik mee kunnen profiteren van betere prijzen en heb ik een financieel gezond bedrijf kunnen behouden en heb ik mijn bedrijf verder kunnen uitbouwen, wat een betere uitgangspositie geeft voor de toekomst.”

Zo staan we voortdurend voor uitdagingen en zullen er in de nabijheid nog meer teeltondersteunende voorzieningen geplaatst worden zoals stellingen en trayvelden, en ook de huisvesting van de arbeidsmigranten willen we naar een hoger niveau gaan tillen. Ook hierbij gaat water en energie de meerwaarde voor het gebied zijn.

We zijn blij dat de gemeente Zundert hierin positief meedenkt, al kost het soms wel wat tijd. Ze zien ook dat de wereld snel verandert en dat je op tijd moet anticiperen en meebewegen. Zo komen we samen verder en blijft er voor iedereen een gezond en vitaal buitengebied.