Interview met boomkweker Marc Lodders

Marc Lodders is boomkweker, bestuurslid van Treeport en initiatiefnemer in de pilot Vitaal Buitengebied. Sinds 38 jaar is hij actief in de boomkwekerij die hij van zijn vader overnam. Nu brengt Marc zijn bedrijf verder met een nieuw initiatief dat een bijzondere impact heeft op het buitengebied. Wat gaat hij doen en wat drijft hem bij deze grootse plannen?

“Denk groot en ga op tijd in gesprek met je buren”

De boomkwekerij van Marc in gemeente Zundert staat bekend als toonaangevend in de sector. Dat er in zijn bedrijf zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt, is voor Marc heel belangrijk. Dat ligt genetisch vast, legt hij uit. “Dat zit er echt in van vroeger. Mijn vader was ook al vernieuwend bezig in de kwekerij.”

Als ondernemer is Marc gewend om kansen te signaleren. Dit merken ze ook bij Waterschap Brabantse Delta, waar Marc goed contact mee heeft. Telkens als het waterschap met een dwingend advies komt, probeert Marc dit heel praktisch in te vullen. “Als je van je laat horen, ook met dingen waar je tegenaan loopt en meedenkt in oplossingen, dan kom je daar een heel eind mee… ”, vertelt de enthousiaste boomkweker.

Ondertussen zoekt Marc naar nieuwe manieren om zijn bedrijf uit te breiden. De boomkwekerij groeit immers al een tijdje en kampt met ruimtegebrek. “Zes jaar geleden hebben we al een loods bijgebouwd” schetst hij. “Maar we zaten echt een beetje klem. Een paar jaar geleden hebben we al een stuk grond bijgekocht dat gunstiger ligt qua ontwikkeling. Die grond ligt in het boomkwekerijontwikkelingsgebied en is veel duurzamer. ”

Marc peilt al eens bij het waterschap wat er mogelijk is in het gebied. Het balletje gaat rollen als wethouder Patrick Kok van gemeente Zundert de kwekerij bezoekt. Ook met hem deelt Marc z’n wens om uit te breiden, want “we kijken altijd met het oog op de toekomst.” Zo ontstaat er een nieuw initiatief binnen de pilot Vitaal Buitengebied.

Het nieuwe plan voor de kwekerij: alle bestaande gebouwen weg en op een nieuwe locatie opbouwen. Heel anders denken, maar in de gedachte van de drie overheden, die als één overheid samenwerken. Voor de kweker zelf was het meteen duidelijk dat hij met dit grote plan ook iets terug zou moeten geven. “Da’s heel normaal, ik vraag veel en dan dien je ook wat te geven. We zitten tenslotte in een kwetsbaar beekdal.”

Marc investeert bij dit initiatief flink in de ontwikkeling van natuur, wat van meerwaarde is voor de omgeving. De inwoners van het gebied zullen hiervan profiteren. Zij kunnen straks wandelen en recreëren in het gebied, dat nu nog privéterrein is. “We hopen de schrobbenloop weer als een kabbelend beekje op de Aa of Weerijs aan te sluiten en daar een laarzenpad langs aan te leggen, zodat er een leuk ommetje ontstaat voor de bewoners van Wernhout.

Dat klinkt allemaal goed – maar zijn er ook dingen binnen de pilot Vitaal Buitengebied die niet ideaal zijn? “Het feit dat er geen lijstje bestaat dat je kunt afvinken voor een ideaal initiatief”, aldus Marc. “Soms moet je opnieuw discussies voeren met partijen en dat geeft weleens frustratie.” Het proces binnen de pilot gaat vaak trager dan gewenst. “Je moet zeker een lange adem hebben,” vertelt de ondernemer, die gewend is snel te handelen en te beslissen.

Toch roept Marc andere initiatiefnemers op om hun idee te delen en vooral niet te klein te denken. Zijn idee begon tenslotte alleen met de verplaatsing van een loods. “Schroom niet en vraag niet te klein” moedigt hij aan. “Het helpt ook om niet alleen voor jezelf te denken, maar ook voor een omgevingsstructuur te zorgen.”

Ga ook op tijd in gesprek met je buren. Wijs ze op de voordelen, maar ook op de nadelen van je plan. Die dialoog vooraf voeren, dat is belangrijk, vindt Marc. “M’n buurman heb ik aan het begin al gemeld dat ik een plan had. Dat kwam bij hem precies op het juiste moment.” Ook anderen zijn betrokken bij het project.

“Wij trekken ook op met buurtschap de Lent. Straks gaan zij de corsowagens tegenover ons terrein bouwen . Zo helpen we elkaar. Het is niet alleen mijn plan, het is van ons als inwoners. Er worden straks veel meer partijen beter van.”