De droom van Zundert Floreert

Zundert floreert

Inwoners van gemeente Zundert deelden tijdens de pilotfase ideeën en wensen voor hun buitengebied. Er ontstonden schitterende initiatieven en Zundert mag trots zijn op de ‘oogst’. We gaan nu door met deze nieuwe manier van samenwerken. Samen bouwen we verder aan de droom van een toekomstbestendig buitengebied: Zundert Floreert.

verharde weg langs weiland met tractor

Kont omhoog, kop naar beneden.

 

Zo zijn we in Zundert ooit begonnen; arme mensen op arme grond. Met zelf hard werken en volhouden hebben we ons vanuit gemengde agrarische bedrijven ontwikkeld naar een diversiteit aan gespecialiseerde bedrijven, waaronder onze prominente en florerende boom- en zachtfruit sector.

Duidelijke signalen kondigen nu aan dat een nieuwe cyclus begint met klimaat- en weersextremen, bodemuitputting en marktverschuivingen. Door schaalvergroting komen steeds meer agrarische gebouwen leeg te staan; het landschap verzakelijkt; water wordt (vaker) schaars; hernieuwbare energie vraagt ruimte; er zijn steeds meer personeelstekorten. Zoals we nu werken maken we ons in Zundert te kwetsbaar voor externe ontwikkelingen. We moeten hier in het buitengebied samen de regie en verantwoordelijkheid leren pakken.

Ik floreer

De werkwijze ‘ik floreer’ blijft beschikbaar. Je wilt weten wat er voor jezelf mogelijk is. Daar is niks mis mee.

Samenwerken

Je gaat met elkaar in gesprek en kijkt waar je elkaar kan vinden en versterken.

Wij floreren

Samen maak je het buitengebied gezonder, toekomstbestendiger en robuuster!

Van ‘Ik floreer…’

naar ‘Zundert Floreert’

Samen floreren

 

De werkwijze van de afgelopen periode: ‘Ik Floreer’ blijft voor iedereen beschikbaar. Maar we onderzoeken bij elk initiatief ook of en hoe de meerwaarde van de ‘Zundert Floreert’-werkwijze mogelijk is. Partijen maken voor zichzelf én voor elkaar de volhoudbare condities. Via concrete initiatieven dragen steeds meer partijen bij aan het realiseren van de droom.

Kop omhoog, handen uit de mouwen, armen uitgestrekt.

Zo nodigen we in Zundert overheden, terreinbeheerders en burgers uit om met de ondernemers te floreren. Ons doel is dat er ook na droge maanden water is voor ondernemers en natuur. De kernen en het buitengebied maken van het hele grondgebied een krachtig ‘Praktijkcentrum voor extreem weer’. De mensen in het gebied doen samen wat nodig is om het gebied stap voor stap gezonder, toekomstbestendiger, en robuuster te maken: Zundert Floreert!

Ondertekening convenant 'Zundert Floreert'

Met het 1e oogstfeest in juli 2022 vieren we alle mooie initiatieven die er tot nu toe zijn ontstaan in de pilotfase. Maar we richten ons ook op de toekomst. We willen op deze manier met elkaar aan de slag blijven gaan om het buitengebied gezond te houden. De drie overheden, de dorpsraden, ZLTO en Treeport bekrachtigen daarom hun samenwerking door het ondertekenen van een samenwerkingsconvenant. “Deze manier van samenwerken gaan we hier in Zundert met veel plezier voortzetten”, aldus wethouder Ellie Kools.

Bekijk de voorbeeldprojecten